Opis
Angielskojęzyczna wersja albumu "Książ od kuchni"
Louis Hardouin (1877–1954) – mistrz sztuki kulinarnej zatrudniany w restauracjach oraz rezydencjach w wielu państwach Europy. Wykształcony we Francji, bogate doświadczenie zawodowe zdobył przede wszystkim w Londynie. Od 1909 do 1926 roku kierował kuchnią na dworze Hochbergów w Książu, dla Hansa Heinricha XV pracował zapewne do 1932 roku. Wielkiej pasji fotograficznej Francuza zawdzięcza Książ unikatowe zdjęcia, cudem ocalałe w zbiorach rodzinnych, w tym liczne stereoskopowe szklane pozytywy tworzące iluzję trójwymiarowości. Są to obrazy zatopionej w zieleni dumnej bryły zamku i jego okolic, arystokratycznych właścicieli i zatrudnianych przez nich pracowników. Hardouin uchwycił swoim aparatem krajobrazy wszystkich pór roku – tutejszą florę i faunę, zatrzymał w kadrze widoki ziemi wałbrzyskiej oraz Pszczyny i wielu miejsc,które odwiedzał podczas podróży po Europie. Kochający mąż i ojciec czule przedstawiałżonę i synów. Chętnie fotografował też książęce dzieci spędzające czas z Hardouinami. Dokumentował życie dworu, portretując: nianie, lokajów, kucharzy, straż, leśników, nauczycieli, stajennych, stangretów, forysiów, ogrodników, rzeźników, służby porządkowe, rolników i zarządców… Dzięki temu świadectwu łatwiej zrozumieć złożoność wielkiego organizmu, jakim był Książ w czasach ostatnich Hochbergów na zamku.
Album A Gourmet's View of Książ .The Lost World of Książ Castle through the Lens of Louis Hardouin Chef of the von Hochberg Court.
Louis Hardouin (1877-1954) was an accomplished chef who practised his art not only in leading restaurants, but also in manor homes throughout Europe. Educated in France, he gained his rich professional experience in London, in particular. From 1909 to 1926 he was in charge of the kitchen of the Hochberg family in Kiąż Castle, and likely employed by Hans Heinrich XV until 1932.
Ksiąz owes its unique collection of photographs, miraculously saved in the family collection, to the Frenchman's great passion for photography. The collection includes numerous glass stereoscopic positives, which create the illusion of a three-diamensional view. There are images where the massive Castle is proudly ensconced in its verdant surroundings, and pictures of the Castle's aristocratic owners and ther staff. Hardouin's camera captured Ksiaż's landscapes in every season of the year, the flora and fauna of the area, and photographed the Waldenburg (Walbrzych) and Pless (Pszczyna) regions, as well as the many place that he visited during his travels around Europe.
As a loving husband and father, he presented tender images of his wife and sons. He also was glad to take pictures of the Hochberg's childrens, who hapilly spent their time with the Hardouins, and to document manor life with portraits of nannies, butlers, cooks, guards, foresters, gardeners, security officers, farmers and managers... Thanks to this testimony it is easier to understand the organic complexity of the great castle during the time of the last Hochbergs.
Szczegóły
Przesyłka
Koszty i sposoby dostawy
W oficjalnym sklepie Zamku Książ w Wałbrzychu oferujemy dwie możliwości wysyłki:
1. Wysyłka kurierem standardowym przez firmę FedEx. Koszt wysyłki na terenie Polski wynosi 18 zł (z VAT). W przypadku dostawy międzynarodowej, prosimy o wcześniejszy kontakt mailowy na adres office@ksiaz.walbrzych.pl /Shipping cost in Poland is 18 PLN (Vat included). International delivery - please write an email before order office@ksiaz.walbrzych.pl
2. Dostawa do paczkomatów - przesyłki wysyłamy za pośrednictwem firmy InPost. Koszt dostawy to 17,00 PLN (w tym VAT).
Informujemy, że istnieje również możliwość odbioru osobistego z recepcji Hotelu Książ (ul. Piastów Śląskich 1). Zamówienie jest gotowe do odbioru następnego dnia roboczego po godz. 13:00.