Opis
Niemieckojęzyczna wersja albumu "Książ od kuchni"
Louis Hardouin (1877–1954) – mistrz sztuki kulinarnej zatrudniany w restauracjach oraz rezydencjach w wielu państwach Europy. Wykształcony we Francji, bogate doświadczenie zawodowe zdobył przede wszystkim w Londynie. Od 1909 do 1926 roku kierował kuchnią na dworze Hochbergów w Książu, dla Hansa Heinricha XV pracował zapewne do 1932 roku. Wielkiej pasji fotograficznej Francuza zawdzięcza Książ unikatowe zdjęcia, cudem ocalałe w zbiorach rodzinnych, w tym liczne stereoskopowe szklane pozytywy tworzące iluzję trójwymiarowości. Są to obrazy zatopionej w zieleni dumnej bryły zamku i jego okolic, arystokratycznych właścicieli i zatrudnianych przez nich pracowników. Hardouin uchwycił swoim aparatem krajobrazy wszystkich pór roku – tutejszą florę i faunę, zatrzymał w kadrze widoki ziemi wałbrzyskiej oraz Pszczyny i wielu miejsc,które odwiedzał podczas podróży po Europie. Kochający mąż i ojciec czule przedstawiałżonę i synów. Chętnie fotografował też książęce dzieci spędzające czas z Hardouinami. Dokumentował życie dworu, portretując: nianie, lokajów, kucharzy, straż, leśników, nauczycieli, stajennych, stangretów, forysiów, ogrodników, rzeźników, służby porządkowe, rolników i zarządców… Dzięki temu świadectwu łatwiej zrozumieć złożoność wielkiego organizmu, jakim był Książ w czasach ostatnich Hochbergów na zamku.
Louis Hardouin (1877–1954) – Meister der Kochkunst, er arbeitete in Restaurants und Adelsresidenzen vieler Länder Europas. Louis Hardouin wurde in Frankreich ausgebildet, seine reiche Berufserfahrung sammelte er vor allem in London. Hardouin leitete in den Jahren 1909 – 1926 die Küche am Hofe von Hochbergs in Fürstenstein, für Hans Heinrich VX. arbeitete er vermutlich bis 1932. Der Leidenschaft des Franzosen für die Kunstfotografie verdankt das Schloss Książ (ehem. Fürstenstein) die einzigartigen Bilder, die wie durch ein Wunder in der Familiensammlung erhalten blieben; darunter zahlreiche stereoskopische Glas- Diapositive, die die Illusion der Dreidimensionalität erzeugen. Es sind Darstellungen der im Grün versunkenen Silhouette des Schlosses und seiner Umgebung, von seinen aristokratischen Eigentümern und ihren Mitarbeitern. Hardouin fing mit seiner Kamera vier Jahreszeiten ein, die hiesige Fauna und Flora, er hielt im Bild Aussichten des Waldenburger Landes und der Stadt Pless sowie von vielen anderen Orten, die er während seiner Europareisen besucht hatte. Der zärtliche Ehemann und Vater präsentierte gefühlvoll seine Ehefrau und Kinder dar. Er fotografierte gerne auch die fürstlichen Kinder, die viel Zeit mit Hardouins verbrachten. Er dokumentierte das Hofleben und poträtierte Kindermädchen, Kammerdiener, Köche, Wachen, Förster, Lehrer, Stallknechte, Kutscher, Gärtner, Fleischer, Ordnungspersonal, Bauer und Verwalter… Dieses Zeugnis läβt uns das komplexe Unternehmen, das Schloss Fürstenstein zu Zeiten der letzten Hochbergs war, leichter begreifen.
Szczegóły
Przesyłka
Koszty i sposoby dostawy
W oficjalnym sklepie Zamku Książ w Wałbrzychu oferujemy dwie możliwości wysyłki:
1. Wysyłka kurierem standardowym przez firmę FedEx. Koszt wysyłki na terenie Polski wynosi 18 zł (z VAT). W przypadku dostawy międzynarodowej, prosimy o wcześniejszy kontakt mailowy na adres office@ksiaz.walbrzych.pl /Shipping cost in Poland is 18 PLN (Vat included). International delivery - please write an email before order office@ksiaz.walbrzych.pl
2. Dostawa do paczkomatów - przesyłki wysyłamy za pośrednictwem firmy InPost. Koszt dostawy to 17,00 PLN (w tym VAT).
Informujemy, że istnieje również możliwość odbioru osobistego z recepcji Hotelu Książ (ul. Piastów Śląskich 1). Zamówienie jest gotowe do odbioru następnego dnia roboczego po godz. 13:00.