Opis
Rozszerzone wydanie Albumu "Książ od kuchni w obiektywie Louisa Hardouina nadwornego kucharza Hochbergów". Album zawiera kilkadziesiąt dodatkowych zdjęć przekazanych przez Księcia Bolka von Hochberg z kolekcji rodziny Hochbergów. Na ponad stuletnich zdjęciach oprócz księżnej Daisy, księcia Jana Henryka XV i trójki ich synów zobaczymy także ostatnich przedstawicieli słynnego śląskiego rodu, których wczesne dzieciństwo upłynęło w Książu i Pszczynie.
Louis Hardouin (1877–1954) – mistrz sztuki kulinarnej zatrudniany w restauracjach oraz rezydencjach w wielu państwach Europy. Wykształcony we Francji, bogate doświadczenie zawodowe zdobył przede wszystkim w Londynie. Od 1909 do 1926 roku kierował kuchnią na dworze Hochbergów w Książu, dla Hansa Heinricha XV pracował zapewne do 1932 roku. Wielkiej pasji fotograficznej Francuza zawdzięcza Książ unikatowe zdjęcia, cudem ocalałe w zbiorach rodzinnych, w tym liczne stereoskopowe szklane pozytywy tworzące iluzję trójwymiarowości. Są to obrazy zatopionej w zieleni dumnej bryły zamku i jego okolic, arystokratycznych właścicieli i zatrudnianych przez nich pracowników. Hardouin uchwycił swoim aparatem krajobrazy wszystkich pór roku – tutejszą florę i faunę, zatrzymał w kadrze widoki ziemi wałbrzyskiej oraz Pszczyny i wielu miejsc, które odwiedzał podczas podróży po Europie. Kochający mąż i ojciec czule przedstawiałżonę i synów. Chętnie fotografował też książęce dzieci spędzające czas z Hardouinami. Dokumentował życie dworu, portretując: nianie, lokajów, kucharzy, straż, leśników, nauczycieli, stajennych, stangretów, forysiów, ogrodników, rzeźników, służby porządkowe, rolników i zarządców. Dzięki temu świadectwu łatwiej zrozumieć złożoność wielkiego organizmu, jakim był Książ w czasach ostatnich Hochbergów na zamku.
Szczegóły
Rozszerzone wydanie Albumu "Książ od kuchni w obiektywie Louisa Hardouina nadwornego kucharza Hochbergów". Album zawiera kilkadziesiąt dodatkowych zdjęć przekazanych przez Księcia Bolka von Hochberg z kolekcji rodziny Hochbergów. Na ponad stuletnich zdjęciach oprócz księżnej Daisy, księcia Jana Henryka XV i trójki ich synów zobaczymy także ostatnich przedstawicieli słynnego śląskiego rodu, których wczesne dzieciństwo upłynęło w Książu i Pszczynie
Przesyłka
Koszty i sposoby dostawy
W oficjalnym sklepie Zamku Książ w Wałbrzychu oferujemy dwie możliwości wysyłki:
1. Wysyłka kurierem standardowym przez firmę FedEx. Koszt wysyłki na terenie Polski wynosi 18 zł (z VAT). W przypadku dostawy międzynarodowej, prosimy o wcześniejszy kontakt mailowy na adres office@ksiaz.walbrzych.pl /Shipping cost in Poland is 18 PLN (Vat included). International delivery - please write an email before order office@ksiaz.walbrzych.pl
2. Dostawa do paczkomatów - przesyłki wysyłamy za pośrednictwem firmy InPost. Koszt dostawy to 17,00 PLN (w tym VAT).
Informujemy, że istnieje również możliwość odbioru osobistego z recepcji Hotelu Książ (ul. Piastów Śląskich 1). Zamówienie jest gotowe do odbioru następnego dnia roboczego po godz. 13:00.